Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centrs iegūst nosaukumu “Dzimuši Latvijā”

07.06.2018 PDF

Godinot Latvijas talantus valsts simtgadē, Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centra nosaukums papildināts ar devīzi “Dzimuši Latvijā”. 7. jūnijā Dzemdību centra simbolisko nosaukumu svinīgi atklāja kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova un izcilā ērģelniece Iveta Apkalna.

Latvijā dzimst talanti, kuri pārsteidz visu pasauli. Īpašu dāvanu savai valstij simtgadē sniedz mūsu izcilie mūziķi, kuri pēc viesošanās pasaules prestižākajās koncertzālēs, opernamos, festivālos un ierakstu studijās šogad atkal atgriežas Latvijā, lai dāvinātu neaizmirstamus koncertus ar “Dzimuši Latvijā” zīmi. Tikmēr Latvijā dzimst jauni talanti. Kādās jomās – to rādīs laiks.

“Mēs ļoti lepojamies ar mūsu talantiem, kuri pārstāv valsti visdažādākajās jomās – mūziķi, sportisti, pedagogi, zinātnieki, ārsti, rakstnieki un mākslinieki. Latvijai vajadzīgi visi talanti – gan tie, par kuriem mūs apbrīno visā pasaulē, gan tie, kuri savu darbu dara klusi un bez aplausiem, toties ar milzu atdevi un neatsveramu ieguldījumu nākamajā Latvijas simtgadē. Tāpat vēlamies īpaši uzmundrināt mūsu topošos talantus, kuru talantu atklāšanas un izkopšanas ceļš ir tikko aizsācies. “Dzimuši Latvijā” – šogad šie vārdi apvieno vienā programmā Latvijas spožākos mūzikas talantus, kuri ir piekrituši dot savus ceļavārdus vēl tikai plaukstošajiem mākslas pumpuriem,” stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Piedalīties plāksnes atklāšanā bija uzaicināta izcilā latviešu  ērģelniece Iveta Apkalna, kura īpaši šim notikumam par godu ieradās Rīgā. Arī Iveta Apkalna koncertēs “Dzimuši Latvijā” ietvaros: septembra beigās Lielajā ģildē skanēs viņas koncerts kopā ar Konzerthausorchester Berlin.

“Kad mani ārvalstīs lūdz iepazīstināt ar Latviju, saku: latvieši ir skaitliski neliela tauta ar staltu mugurkaulu, spēcīgu pašapziņu un apbrīnojamu vairākās paaudzēs sētu darbasparu. Nenoliedzami, mūzika, īpaši dziesma, ir mūsu vienotāja. Kura tauta vēl var lepoties ar to, ka izcīnījusi savu brīvību nevis ar ieročiem, bet dziedot? Es ļoti lepojos, ka nāku no Latvijas. Lepojos ar tās cilvēkiem, kas skandina Latvijas vārdu pasaulē, bet vēl vairāk ar tiem, kas ikdienā kopj mūsu valsti un strādā mūsu zemē. Esmu pateicīga, ka savas mūzikas gaitas sāku tieši Latvijā, jo šeit gūtais stiprais profesionālais pamats, nopietnā attieksme, cieņa pret darbu un spēcīgās personības noteikti visvairāk palīdzējušas manā mūziķes ceļā. Kad ērģeļmūzikā, ko atskaņoju, meklēju iedvesmu, atliek tikai iedomāties gleznaino Latvijas dabu un rupjmaizi, lai tam, ko spēlēju, uzreiz būtu vēriens, pamats, patiesums un krietnums,” pauž Iveta Apkalna.

Plāksne ar jauno nosaukumu turpmāk rotā Dzemdību centra sienas. Rīgas Dzemdību namā glabāsies un, cerams, skanēs arī Ivetas Apkalnas dāvātie ērģeļmūzikas ieraksti.

Rīgas Dzemdību namā katru gadu piedzimst vismaz 6000 bērniņu, kas ir trešā daļa no visiem jaundzimušajiem Latvijā.

“Mums, Rīgas Dzemdību nama darbiniekiem, ir grūts, bet arī ļoti skaists darbs – palīdzēt katru dienu nākt pasaulē jaunajai Latvijas paaudzei. Katrs bērniņš piedzimst ar savu seju, raksturu un arī talantu, tikai par to mēs uzzināsim vēlāk. Gribētos novēlēt, lai vecākiem izdodas saskatīt un novērtēt sava bērna spējas, un lai mūsu valstij būtu tāda nākotne, kur katram bērnam ir iespēja savu talantu izkopt,” uzsver Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova.

Līdz pat gada beigām dažādos koncertos ciklā “Dzimuši Latvijā” Rīgas un reģionu koncertzālēs kopā ar pasaulslaveniem orķestriem viesosies arī Elīna Garanča, Kristīne Opolais, Marina Rebeka, Inga Kalna, Ksenija Sidorova, Vineta Sareika, Andris Nelsons, Ainārs Rubiķis, Egils Siliņš, iemīļoti Latvijas Nacionālās operas solisti un topošie mūziķi – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un Latvijas Simtgades jauniešu orķestra dalībnieki.

 

Koncertcikls „Dzimuši Latvijā” ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums, ko atbalsta Kultūras ministrija. Koncertcikla ietvaros Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

Foto: Māris Lapiņš

Papildu informācija:

Latvijas valsts simtgades birojs 

Kultūras ministrija

Tel.: 67330339 / Mob.tel.:29374438

www.lv100.lv